Flashes from Finland

26 marraskuun, 2013  |  Published in forum

Photo: Franc Shor, National Geographic 1954

NGS Picture ID:1005678

 

Flashes from Finland –

Suomi National Geographic -lehdessä

Päivälehden Museosssa Helsingissä

17.10. – 29.12. 2013

National Geographic (NG) on monen suomalaiskodinkin kahvipöydän laatulehti –coffee table magazine. Sen keltaiset kehykset on yksi maailman arvostetuimmista media-alan brändeistä. Päivälehden museon tuottama näyttely kertoo, millaisen kuvan 125-vuotias ”Natikka” on Suomesta ja suomalaisista aikojen saatossa antanut.

Näyttelyn Suomi-kuvasto on ajallisesti ja maantieteellisesti kattava: kuvia on lähes sadan vuoden ajalta, Maarianhaminasta Inarinjärvelle.

National Geographicin tiukka toimituspolitiikka ja amerikkalainen filtteri värittävät Suomi-tarinoita: Helsingin kauppatori, jäänmurtajat, Lappi ja Ahvenanmaa toistuvat aiheina vuosikymmenestä toiseen. Vaikka vanhempien lehtien luomaa vaikutelmaa postikorttimaisista kliseistä ja pohjoisen eksotiikasta ei voi kiistää, on kuva Suomesta silti yllättävän monipuolinen. Ulkopuolisen katse on aina utelias; se yhdistelee asioita tuoreella tavalla.

Suomea on kuvattu myös lähes arktisena maana ja Itämeren rannikkovaltiona. Kun idän ja lännen poliittinen jännite laukesi 1990-luvun vaihteessa, National Geographicin kiinnostus Suomea kohtaan lopahti. Vasta 2000-lopulla lehti löysi Suomen uudelleen. Nyt freelance-kuvaajat menevät luontoon tekemään henkilökohtaisia ja jopa vuosia kestäviä kuvausprojekteja, jotka Washingtonin toimitus tekstittää ja taittaa lehden konseptiin sopiviksi.

Näyttelyn on kuratoinut ja käsikirjoittanut Hannu Vanhanen.

Comments are closed.