Hyvää päivää, herra Holbein!

16 maaliskuun, 2012  |  Published in forum

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä

Valokuvanäyttely TR1 Taidehallin Parvella Tampereella 25.3.2012 asti.

Olen nähnyt kerran aiemmin hienon näyttelyn TR1:n taidehallin parvella. Vuonna 2008 Aamulehden Raine Lehtoranta ja Matti Kuusela esittelivät Bakusta Pekingiin juttusarjansa valokuvia ja äänikirjeitä.

Jos Bakusta Pekingiin tempaisi mukaan monitasoisella matkakertomuksella, niin Pekka Elomaan ja Lyhdyn työryhmän Hyvää päivää, herra Holbein! –näyttely hämmästyttää intiimillä ja koskettavalla ajattomuudellaan. Taidehallin parvella on kuin keskiaikaisessa kirkossa.

Näyttelyn innoittajana on ollut renessanssimaalari Hans Holbein nuoremman (n. 1497 – 1543) muotokuvat. Holbeinin muotokuvien tarkat havainnot ihmisistä, katseiden mietteliäisyys, kasvojen hienopiirteisyys ja hahmojen irtautuminen taustasta sekä materiaalien, turkisten, silkin ja sametin kuvaaminen on kiehtonut työryhmää.

Muotokuvasarjan Hyvää päivää, herra Holbein! mallit ovat kehitysvammaisia. Muotokuvaprojektissa Pekka Elomaa on pohtinut valokuvaa ilmaisumuotona sekä valokuvan etiikkaa. – ”Valokuvaus on kieli, ja uuden kielen oppiminen voi olla vaikeaa tai helppoa, oli sitten kehitysvammainen tai ei. Hyvää päivää, herra Holbein! -projektissa olemme tehneet kaiken yhdessä: puvut, valaisun ja kuvauksen. Kameran laukaisijana voi toimia vaikka satunnainen ohikulkija, jos meillä muilla on muita kiireitä. Näihin kuviin olemme hakeneet viatonta hetkeä, jossa ei ole poseerausta”, toteaa Pekka Elomaa.

 

Ks. myös Lyhty ry: www.lyhty.net

Comments are closed.